ALLAH (cc)'IN EN GÜZEL İSİMLERİ (ESMA-ÜL HÜSNA)
el - MÜ'MİN

Güven veren, emin kılan, koruyan, iman nurunu veren.


Anasayfa    |     Ben Kimim?    |     Öğrenci İşleri
C Sharp Timer Nesnesi Özellikleri ve Kullanımı
24.11.2013         (21023) kez okundu    
Tweetle     Yazdır

Timer belirli zaman aralıklarında iş yaptırmak amacıyla kullanılan nesnedir. Yani zaman mefumuyla komutlar çalıştırılacaksa timer nesnesi kullanılır.

Timer nesnesini araç kutusundan ekliyoruz. Ekledikten sonra timer, form üzerinde görünmez. Formun altındaki kısımda görünür. Buradaki timer1 nesnesine tıkladığımızda özellikler penceresinden timer ile ilgili ayarlamaları yapabiliriz.

Burada bilmemiz gereken bazı timer parametreleri bulunmaktadır. Bunlar:

İnterval, timer’ın çalışacağı zamanı belirttiğimiz yerdir. Milisaniye cinsinden zaman değeri verilir. Yani timer’ın her 3 saniyede çalışmasını istiyorsak interval özelliğini 3000 yapıyoruz. 1 saniye için 1000 yazıyoruz. Ayrıca interval değerini buton tıklama olayında yada form yüklenmesi olayında da belirleyebiliriz. Bunun için, timer1.Interval=1000; şeklinde komut yazmamız gerekmektedir.

Enabled, timer nesnesinin çalışıp çalışmayacağını belirten özelliktir. True ise timer çalışır, false ise timer çalışmaz. Bu özelliğe de kod ekranında değer verebiliriz. Bunun için, timer1.Enabled=true;  yada timer1.Enabled=false; şeklinde komut yazmamız gerekmektedir.

Tick, fonksiyonu timer’ın intervalde belirtilen zamanda yapılmasını istediğimiz komutları yazdığımız yerdir. Tick fonksiyonunun koduna, form ekranındaki eklediğimiz timer nesnesine çift tıklayarak gireriz. Yapılacak komutları yazmak için timer1 üzerine çift tıklıyoruz ve açılan kod ekranına yaptırılacak komutları yazıyoruz.

Şimdi gelelim basit bir örnekle dersi pekiştirmeye:

Örnek: Başlat butonuna basınca timer’ı başlatacak ve her 3 saniyede mesaj penceresinde “3 saniyede bir çalışır” yazacak. Durdur butonuna basınca timer’ı durduracak programı yapalım.

Öncelikle forma 1 adet timer, 2 adet buton ekleyelim.

Eklediğimiz timer’ı seçelim ve properties (özellikler) penceresinden interval değerini 3000 yapalım. Enabled özelliği false olsun.

Buton1’e (Başlat butonuna) çift tıklayarak buton olayına timer1.Enabled=true; yazalım. Bu timer’ı başlatacak.

Buton2’ye (Durdur butonuna) çift tıklayarak buton olayına timer1.Enabled=false; yazalım. Bu timer’ı durduracak.

Timer üzerine çift tıklayarak timer’ın tick fonksiyonunu aşağıdaki gibi düzeltelim.

        private void timer1_Tick(object sender, EventArgs e)
        {
            MessageBox.Show("Timer 3 saniyede bir çalışır");
        }

Burası her 3 saniyede yapılacak komutların yazıldığı yerdir.

Programı çalıştırdığımızda ilk olarak herhangi bir mesaj vermeyecektir. Başlat butonuna bastığımızda her 3 saniyede mesaj verdiğini görebiliriz. Mesaj verme eylemini durdurmak için Durdur butonuna basacağız. Örnekler çoğaltılabilir.

timer kullanımı ve özellikleri

Soru ve düşücelerinizi yorum ekle bölümünden yazabilirsiniz. İlerleyen günlerde görüşmek üzere. Sağlıcakla kalınız.

Mustafa KARSLI  Kaynak: www.mustafakarsli.com

© 2008 - 2024
Mustafa KARSLI