ALLAH (cc)'IN EN GÜZEL İSİMLERİ (ESMA-ÜL HÜSNA)
el - VALİ

Bu muazzam kâinatı tek başina idare eden.


Anasayfa    |     Ben Kimim?    |     Öğrenci İşleri
C#.NET ile Access Veritabanına Kayıt Ekleme
12.05.2014         (14720) kez okundu    
Tweetle     Yazdır

Selamun aleyküm, merhaba bu dersimde daha önceki derslerimizde oluşturduğumuz veritabanına kayıt ekleyeceğiz. Daha önceki dersleri okumak için;

1- Access’te Veritabanı Oluşturma

2- C#.NET ile Access Veritabanına Bağlantı Kurma

Kayıt ekleyebilmek için öncelikle veritabanı oluşturuyoruz. Sonra ise veritabanına bağlantı kuruyoruz. Bu iki adımı yaptıktan sonra aşağıdaki gibi kayıt eklemek için kullanacağımız formu oluşturalım.

C Sharp Kayıt Ekle Formu

Formu oluşturduktan sonra yazacağımız kodları açıklayalım. Kayıt ekle butonuna çift tıklayarak buton tıklanma olayına aşağıdaki kodları yazalım:  Kaynak: www.mustafakarsli.com

1     OleDbCommand komut = new OleDbCommand("insert into ogrenci (okulno,ad,soyad,sinif) values ('" + Convert.ToInt32(textBox1.Text) + "','" + textBox2.Text + "','" + textBox3.Text + "','" + textBox4.Text + "')", baglanti);
2     int sonuc = komut.ExecuteNonQuery();
3     if (sonuc == 1) { label1.Text = "Kayıt Başarı ile Eklendi..."; }
4     else { label1.Text = "Kayıt Eklerken HATA Oluştu..."; }

1.satırda, OleDbCommand komut = new OleDbCommand("sql sorgusu",bağlantı); şeklinde kullanılmaktadır. komut isminde veritabanı sorgusu oluşturuyoruz. Buradaki sql sorgusu yazan yere veritabanına kayıt ekleyecek sql sorgusunu yazıyoruz. Sorgumuz, insert into tabloadı (alan1,alan2,...) values ('değer1','değer2',...) şeklinde yazılmaktadır.

insert into veritabanına kayıt ekleneceğini belirtir. tabloadı ise kayıt yapılacak tablonun adını yazıyoruz. Üstteki örnekte ogrenci tablosuna kayıt yapılmaktadır.

Tablo adından sonraki alan1 vs. yazan yer ise tablomuzdaki alanların isimleridir. ogrenci tablomuzu baz alırsak okulno, ad, soyad, sinif alan isimleridir.

Values ise kendisinden sonraki yazılanları alan isimlerinin sırasıyla değer olarak kaydet demektir. Değişken ya da direk değer girilecekse tek tırnak içinde değerler yazılmalıdır. Yukarıdaki örnekte tırnakların arasına textboxlardaki değerler yazılmaktadır.

Yukarıdaki örnekte values('" + Convert.ToInt32(textBox1.Text) + "',.... şeklinde yazmanın nedeni, values den sonra tek tırnak içinde değer yazmamız gerekir. Değer yerine textbox'taki değeri yazdıracağımız için sql sorgusunun çift tırnağını kapatıp + ile textbox'taki değeri sorguya ilave edip tekrar sql sorgusunun çift tırnağını açıp, değerin tek tırnağını kapatıyoruz. Bu şekilde diğer textboxları da sql sorgusuna ilave ediyoruz.

baglanti ise veritabanına bağlantı kurmamızı sağlayan connection değişkenidir.

2.satırda, sonuc adında int türünde değişken tanımlıyoruz. sql sorgusunu oluşturduğumuz komut değişkenini çalıştırıp veritabanına kayıt eklenmesini sağlıyoruz. Kayıt eklenirse 1 sonucu döndürür. Eklenmezse 0 döndürür.

3.satırda, sonuc değişkeninin değeri 1 mi diye karşılaştırıyoruz. Sonuc değeri 1 ise label1'e kayıt başarı ile eklendi yazdırıyoruz.

4.satırda ise sonuc değişkenindeki değer 1 değilse label1'e kayıt eklerken hata oluştu yazdırıyoruz.

Programı dikkatlice yazdıktan sonra çalıştırıp (f5) deneyebiliriz. Ben basitce kayıt eklemeyi anlattım. Örnekleri geliştirmek size kalmış. İyi bir programcı olmak istiyorsanız bol bol örnek yapmalısınız.

İlerleyen günlerde görüşmek dileğiyle sağlıcakla kalınız. Sorularınızı ve katkılarınızı alttaki yorum ekle bölümünden yazabilirsiniz.

Mustafa KARSLI   Kaynak: www.mustafakarsli.com

© 2008 - 2024
Mustafa KARSLI