ALLAH (cc)'IN EN GÜZEL İSİMLERİ (ESMA-ÜL HÜSNA)
el - AZÎZ

İzzet sahibi, her şeye galip olan, karşı gelinemeyen.


Anasayfa    |     Ben Kimim?    |     Öğrenci İşleri
While Döngüsü (C Sharp)
05.12.2013         (9380) kez okundu    
Tweetle     Yazdır

Bir işlemi defalarca yaptırmak için döngüleri kullanırız. Bu dersimde C#.Net Form ekranında while döngüsünü anlatacağım inşallah.

Öncelikle while döngüsünün yapısını öğrenelim:

while (şart) {
Şart sağlandığı sürece yapılacak işlemler
}

Yukarıda şart yazan yere döngüyü yaptıracağımız karşılaştırmayı yazıyoruz. Mesela sayı 10’dan küçük olduğu sürece döngü çalışsın istiyorsak while (sayı<10) şeklinde şartımızı yazıyoruz.

Burada şart ile belirtilen karşılaştırma sağlandığı sürece parantezler { } içindeki işlemler yapılır. Ne zaman şart sağlanmaz o zaman program while döngüsünü terk eder. Yani sayı<10 şartı sayı 10’dan küçük oldukça tekrarlanır. Ne zaman sayı 10 ya da daha büyük olur o zaman while döngüsü sonlanır.

Bir örnekle açıklayalım:

1     İnt sayı=0;
2     while(sayı<3){
3     MessageBox.Show(“while çalışıyor”);
4     sayı++;
5     }

Yukarıdaki örnekte 1.satırda integer türünde değeri 0 (sıfır) olan sayı isminde bir değişken tanımlıyoruz. Bu while içinde karşılaştıracağımız şartın başlangıç değeri olacak. Şart içinde kullanmak için ilk değeri olmalıdır. Aksi halde program hata verir.

2.satırda Şartı belirtiyoruz. Şartımız sayı 3’den küçükse işlem yap diyor. Baktığımızda sayının başlangıç değerini 0 yapmıştık.  Yani şart doğru oluyor bu nedenle while döngüsü başlayacaktır.

3.satırda şart sağlandığında işlem yaptırıyoruz. Şart sağlanırsa mesaj penceresinde mesaj verdiriyoruz.  Şart sağlanmasaydı bu komut hiç çalışmayacaktı.  Sayı<3 şartında sayı değerini arttırmazsak sayı değişkeni değişmediği için while döngüsü sonsuz bir döngüye girecekir. Her karşılaştırmada sayı sıfır olacağı için while döngüsü sonsuza doğru çalışacaktır. Bu nedenle 4.satırda sayı değişkeninin değerini 1 arttırıyoruz. Yani while ilk çalışmasında sayı 0 olacak mesaj verip sayı değerini 1 arttıracak sonra tekrar şarta bakacak şart sağlanıyor mu diye. Bu şekilde işlemler devam edecek ve sayı arttırılıp ne zaman 3 olursa şart sağlanmadığı için döngü sonlanacaktır.

Yukardaki örneğin çalışması:

► Programın ilk çalışmasında sayı karşılaştırılır sayı 0 olduğu için while parantezleri içindeki işlemler yapılır. Mesaj penceresinde mesaj verir ve sayı değişkeninin değeri 1 arttırılır sayı değeri 1 oldu.

► İşlemler yapılınca döngü devam ediyor tekrar şarta bakılır sayı 1 olduğu için while parantezleri içindeki işlemler yapılır. Mesaj penceresinde mesaj verir ve sayı değişkeninin değeri 1 arttırılır sayı değeri 2 oldu.

► Döngü devam ediyor tekrar şarta bakılır sayı 2 olduğu için while parantezleri içindeki işlemler yapılır. Mesaj penceresinde mesaj verir ve sayı değişkeninin değeri 1 arttırılır sayı değeri 3 oldu.

► Döngü devam ediyor tekrar şarta bakılır sayı 3 olduğu için (sayı<3) şartı sağlanmadığı için while döngüsü sonlandırılır ve herhangi bir işlem yapılmadan while dışına çıkılır. Böylelikle  3 kez çalışan bir döngü yapmış olduk. Yani 3 kez mesaj penceresinde mesaj verilecektir.

While ile ilgili örnekleri siz de çoğaltabilirsiniz. Mantık olarak bu şekilde çalışmaktadır. Ders ile ilgili sorularınızı ve görüşlerinizi yorum ekle bölümünden yazabilirsiniz.

İlerleyen günlerde yeni derslerde görüşmek üzere sağlıcakla kalınız…

Mustafa KARSLI       Kaynak: www.mustafakarsli.com

© 2008 - 2024
Mustafa KARSLI