ALLAH (cc)'IN EN GÜZEL İSİMLERİ (ESMA-ÜL HÜSNA)
er - REŞİD

Bütün alemleri dosdoğru bir nizam ve hikmetle akıbetine ulaştıran.


Anasayfa    |     Ben Kimim?    |     Öğrenci İşleri
Mysql Veritabanında Tablo Oluşturma
24.04.2013         (18245) kez okundu    
Tweetle     Yazdır

Selamun Aleyküm, yeniden merhaba, bu dersimde daha önceki derslerimizde oluşturduğumuz veritabanına tablo eklemeyi anlatacağım. Phpmyadmin panelinde tabloyu nasıl oluşturacağımızı anlatacağım inşallah.

Öncelikle veritabanımızı oluşturuyoruz. Daha sonra cpanelde isek cpanel veritabanları grubunda phpmyadmin bağlantısı var ona tıklayarak açalım. Kendi bilgisayarımızda yani localhostta çalışıyorsak internet tarayıcımızın adres satırına “localhost/phpmyadmin” yazarak veritabanı kontrol panelini açalım. Burada kullanıcı adı ve şifre sorabilir cpanelde kendi oluşturduğumuz kullanıcı adı ve şifredir. Localhostta ise programın kurulumunda tanımlanan kullanıcı adı ve şifredir. Genelde kullanıcı adı=“root” şifre=“” (değersiz) dir.

Phpmyadmin ekranı gelecektir. Burada veritabanları arasından kendi oluşturduğumuz (tablo eklemek istediğimiz) veritabanını seçiyoruz. Aşağıdaki gibi ekran gelecektir.

Phpmyadmin Tablo Oluştur

Burada işlem yapmadan önce nasıl bir tablo yapacağımızı belirlememiz gerekmektedir. Ben localhosttaki deneme_vt veritabanını seçtim ve içine duyurular diye tablo eklemek istiyorum. Duyurular tablosunda kayitno, duyurubaslik, duyurumetni olmasını istiyorum. Yani 3 alan (3 sütun) olacak.

Yukarıdaki ekrandaki 1 numaralı alana tablomuzun adını (duyurular) yazıyoruz. Sütun sayısı yazan yere ise alan sayımızı (3 alan belirlemiştik) yazıyoruz. Bu alanları yazdıktan sonra Git butonuna basarak tablomuzun yapısal ayarlarını yapacağımız aşağıdaki sayfa gelecek.

Tablo Oluşturma Ekranı

Ben resimden gördüğünüz gibi doldurdum. Buradaki en çok kullanacağımız alanları açıklayayım.

Sütun: Oluşturacağımız alanın adı.  Kaynak: www.mustafakarsli.com

Türü: Oluşturulan alanın kayıt türü. Burada tamsayı değer tutulacaksa int, belirli büyüklükte karakterler tutulacaksa varchar, uzun metinler tutulacaksa text seçiyoruz. Bütün türleri açıklamayı gerek görmedim.

Uzunluk/Değerler: Burası ise karakter uzunluğunun belirlendiği alandır. Text için gerek yoktur. Diğerleri için karakter uzunluğu belirtilmelidir.

Karşılaştırma: Bu alan ise yazı dilinin seçildiği alandır. Ben Türkçe seçtim.

İndeks: Bu alan ise tablomuza birincil anahtar belirleyeceğimiz alandır. Burada kayıt numarası ile işlem yapacağımız için kayitno alanını primary seçtim.

Auto_increment: Bu alan işaretli ise buranın değeri otomatik olarak verilir. Kayitno alanını için işaretledim bu da kayıt eklerken kayitno için değer göndermeyeceğim veritabanı otomatik sayılarla buraya değer verecektir. 1,2,3,… gibi.

Yukarıdaki alanları doldurduktan sonra Kaydet butonuna tıklayarak tablomuzu oluşturuyoruz. Hepsi bu kadar. Yukarıdaki adımları tekrarlayarak istediğiniz kadar tablo oluşturabilirsiniz.

İlerleyen günlerde başka derslerde görüşmek üzere sağlıcakla kalınız.

Mustafa KARSLI  Kaynak: www.mustafakarsli.com

© 2008 - 2024
Mustafa KARSLI