ALLAH (cc)'IN EN GÜZEL İSİMLERİ (ESMA-ÜL HÜSNA)
el - BATIN

Akılların idrak edemeyecegi yüceliği gizli olan.


Anasayfa    |     Ben Kimim?    |     Öğrenci İşleri
Başarısızlık Karamsarlığa Düşürmesin
08.02.2013         (4346) kez okundu    
Tweetle     Yazdır

Birçokları yaptıkları işlerde başarısız olunca veya hedeflerine ilerlerken herhangibir engelle karşılaştıklarında amaçlarından vazgeçme eğilimindedirler. Genelde bu eğilimde olan insanların hamleleri de tereddütler içinde gerçekleşmiştir. Kendine güven ve başarı inancı gelişmemiş, ham kalmıştır. Oysaki başarısızlık bir “son” değil belki de başarının başlangıcıdır.

Yürümeye yeni başlayan bir bebeği hemen hemen herkes gözlemlemiştir. Ayaklarının üzerinde durmaya çalışır, düşer. Bir daha dener, bir adım atar ve düşer. Yine dener, birkaç adım daha atar ve yine düşer. Bu böylece devam eder, ta ki, düşmeden yürümeyi başarana dek. İlk adımı atıp da düştüğümüzde vazgeçseydik acaba ne olurdu! Herhalde yürümeyi öğrenemezdik!... Vince Lombardini’nin dediği gibi;

“Önemli olan yere düşüp düşmemen değil, tekrar ayağa kalkıp kalkmamandır.”

Başarısızlık ve Tutumlarımız

Bugün itibariyle başarısız olmanız yarında başarısız olacağınızı göstermeyeceği gibi aynı şekilde bugün başarılı olmanız yarında başarılı olacağınızı göstermez. Ancak başarısızlıklarınızı değerlendirmiyorsanız, niye başarısız olduğunuzu sorgulamıyorsanız, başarısız olmayı kabulleniyorsanız ya da başarısız olmayı normal kabul ediyorsanız bugün de yarın da başarısız olacaksınız demektir.

Belki bu dönem istediğiniz başarıları elde edemediniz, belki birkaç ya da birçok dersten başarısız oldunuz eğer siz bu başarısızlığı değerlendirir, niye olduğunu sorgular ve başarısız olmamanız için önlemler alırsanız sizin için bugünkü başarısızlık iyi bir tecrübe olacaktır. Ancak böyle gelmiş böyle gider mantığı ile hareket ederseniz sizin için başarısızlık kaçınılmaz bir sonuç olacaktır.

Ben Sweetland “Başarı bir yolculuktur.” Diyor. Belki de başarısızlık bu yolculuğun ilk adımıdır. Bu nedenledir ki, başarısızlığa korkuyla ve bir son gözüyle bakılmamalıdır. Olumlu tutumlar geliştirerek bir öğretmen gözüyle bakılmalıdır. Zira en iyi öğrenme yöntemi, yaşamı okumak ve başarısızlıklardan tecrübe edinmektir. Aldous Huxley’in dediği gibi;

“Bir insanın tecrübesini, başından ne geçtiği değil, başından geçenlerden nasıl yararlandığı gösterir.”

Başarısızlıklarınızı değiştiremezsiniz, fakat başarısızlıklarınıza karşı tutumlarınızı değiştirebilirsiniz. Tohomas Edison, yaptığı yüzlerce hatta binlerce deneyden sonra bir kez daha başarısız olunca “Ampulün bulunamadığı bir yol daha keşfettim demişti.” Bu “son” olsun deseydi, şüphesiz ampulü bulan kişi o olmayacaktı ve bulan kişi “son” demeyecekti.

Yanlış yapma hakkınızdan vazgeçmeyin. Yapılan yanlışlıklar ve/veya başarısızlıklar birer tecrübedir. Her başarı, irili ufaklı tecrübeler yumağından oluşur. Başarıların çok azına yanlış yapılmadan ulaşılmıştır. Başarısızlıklar ve tecrübeler acı olabilir ama çoğunlukla meyveleri tatlıdır. Kim bilir belki de başarısızlıklar, başarının bedelidirler!...

Başarısızlık ve Korkularımız

“Fethedip yenmeniz gereken ve aklınızda bulunan üç düşman; endişe, şüphe ve korkudur.” George Shinn

Başarısızlıklarınızdan korkmayın. Başarısızlıklarınızı değerlendirin ve eyleme geçin. Korkunun panzehiri, eylemdir. Endişe ise en iyi arkadaşıdır. Sizi hareketsiz bırakmak için iyi bir ortaklık kurabilirler. (Korku ve endişe)

Kendinize güven alıştırmaları yapın ve korkularınızı yenin. Bunun için oturuşunuz, yürüyüşünüz, konuşmanız, ses tonunuz, davranışlarınız ve daha sayabileceğimiz her şey “Kendime güveniyorum” desin. Başarısızlığı “son” olarak görmek, korkunuzu arttırır ve hareketinizi kısıtlar. Artık böyle düşünmüyorsunuz. Çünkü başarısızlık bir “son” değil, başarı yolunun durağıdır. Belki de canlılık ve hız kazanmak için bir dinlenme ve gölgelenme yeridir.

Başarısızlıklarınız Üzerinde Düşünün

Başarısızlıklarınızdan sonra kendinize mutlaka aşağıdaki soruları sorun ve cevaplarınızı yazın. Yazdıklarınızı tekrar okuyun ve üzerlerinde düşünün.

Ulaşılmak istenen neydi? Ne oldu, nereye geldim?
Ters giden neydi? Başarısızlığa yol açan uygulamalar neler olabilir?
Eksiklerim var mıydı? Varsa neler?
Bu başarısızlıkla ilgili nasıl bir olumlu bakış açısı geliştirebilirim?
Başarısızlığımı nasıl kullanabilir ve tecrübe haline getirebilirim?
Başa dönebilseydim neleri yapmazdım? Neden?
Başa dönebilseydim neleri yapardım? Neden?
Bir daha ki sefere neleri yapmamalıyım? Neden?
Bir daha ki sefere neleri yapmalıyım? Neden?

Başarıyı beklemeyin başarıyı yakalamaya çalışın.

© 2008 - 2024
Mustafa KARSLI